Syklus

Vi blir alle opplært til å tro at alle kvinner har sykluser på 28 dager og at eggløsning er på syklusdag 14, men dette er faktisk en myte. Dette er bare statistiske gjennomsnitt. Sykluslengde og eggløsningsdag varierer mye fra kvinne til kvinne – og faktisk også av og til hos hver enkelt kvinne.

Hos Apotekhjem får man kjøpt en rekke produkter til alle de forskjellige fasene i syklusen, det være seg miljøvennlige menskopper, eggløsningstester, glidemiddel,  syklusmonitorer, graviditetstester, termometer og kosttilskudd.

En typisk “normal” syklus er 25-36 dager lang og med eggløsning vanligvis mellom syklusdag 12-23.

Det trenger imidlertid ikke være sånn for alle. Selv om syklusene vanligvis har en stabil og fast lengde er det ikke sikkert at eggløsningen kommer på samme syklusdag i hver syklus, og det er heller ikke noen garanti for at alle sykluser i framtiden vil holde seg til den stabile og faste lengden.

Når en syklus varierer i lengde er det tiden mellom menstruasjonen og eggløsningen som varierer. Det er eggløsningstidspunktet som bestemmer hvor lang en syklus vil bli, ettersom lutealfasen har en relativt fastsatt lengde takket være levetiden til det gule legemet. Lengden på tidligere sykluser har ingen innvirkning på hvor lange syklusene i framtiden vil bli, kroppen og hormonsamspillet bryr seg ikke om statistikk eller kalendere.

hormoner

Bilde scannet fra “Taking charge of your fertility” av Toni Weschler.

Kvinnens syklus i grove trekk

Den første dagen med menstruasjonsblødning er syklusdag 1. Ev. brun og/eller rosa utflod – også kalt spotting – før dette skal regnes med i de siste dagene i den forrige syklusen.

Forløpet i en syklus begynner med menstruasjonen. Denne rensker opp etter sist syklus og man begynner på ny frisk.

FSH, LH og østrogen stimulerer og sørger for at eggene (folliklene) begynner å modnes og livmorslimhinnen klargjøres til å ta imot et befruktet egg. LH får en brå og drastisk oppsvingning, og denne hormonstigningen setter i gang eggløsningen. Egget kommer 12-36 timer etter denne toppen.

Når eggløsningen er overstått og egget har forlatt eggstokken, forvandles den gjenblivende follikkelen til det gule legemet, som produserer progesteron. Man befinner seg da i lutealfasen.

En lutealfase på 18 dager eller mer betyr som oftest at man har blitt gravid. En lutealfase på 10 dager eller mindre – også kalt defekt lutealfase – kan skape problemer for egget som skal rekke å feste seg før menstruasjonen starter.

Når syklusen nærmer seg slutten (hos de fleste ca to uker etter eggløsning) og det gule legemet ikke har fått noe beskjed fra et befruktet nedgravd egg om å holde seg i live utover sin vanlige levetid, så skrumper det inn og dør. Da avtar gradvis og til slutt stoppes progesteronproduksjonen, noe som fører til at livmorslimhinnen støtes ut. Man får menstruasjon, og kroppen begynner på nytt med eggmodning, eggløsning osv…