Sekreter

 

Alle sykluser starter med menstruasjon. Mange har noen dager med spotting før menstruasjonen er helt ferdig. Så kommer ofte noen dager hvor man ikke har noe utflod i det hele tatt. Som regel blir sekretene gradvis våtere; en dag eller flere med klebrig sekret etterfulgt at en eller flere dager med lotionaktig sekret etterfulgt av en eller flere dager med melkelignende sekret som til slutt ender med en eller flere dager med eggløsningsslim. Etter eggløsningen tørker sekretene fort inn igjen; mange går rett fra eggløsningsslim til lotion eller klebrig før det tørker helt inn. De fleste er da tørre fram til ca. en uke etter eggløsningen, da får mange ofte litt våtere sekreter igjen pga. at østrogennivået i kroppen får et oppsving. Deretter blir de fleste tørre igjen fram til menstruasjonen starter. Noen får lotion- og/eller melkeaktig sekret også dagen(e) rett før menstruasjonen starter, det kommer som regel av at livmorslimhinnen har begynt å bryte sammen og lekker ut fuktighet.

Selvfølgelig er det individuelle forskjeller her som i alt annet i livet. Noen har aldri eggløsningsslim, andre er aldri helt tørre. Det meste er normalt, og man må følge med gjennom noen sykluser for å finne ut av sitt eget mønster.

I generelle trekk er det altså:

Mens > spotting > tørr > klebrig > lotion > melk > eggløsningsslim > lotion/klebrig > tørr > (lotion/melk >) mens.

Sekretene dannes i bittesmå hulrom inni livmorhalsen. Kvaliteten på disse varierer alt etter hvor man er i syklusen. I ufruktbare perioder lages det lite eller “tørre” sekreter, mens før og under eggløsningen lages det våte sekreter. Kvaliteten på sekretene er viktigere enn kvantiteten.

Det mest fruktbare sekretet man kan ha er eggløsningsslim. Det inneholder små “kanaler” som spermiene svømmer raskt og lett i. Det går som en tunnel gjennom livmorhalsen og hjelper spermiene på vei mot egget. Spermiene kan også “overnatte” inni disse små hulrommene som lager sekretene, i påvente av eggløsningen. Spermier kan overleve i opptil 6 døgn inne i kvinnen hvis forholdene er optimale, så man kan bli gravid av samleier helt opptil 6 dager før eggløsningen, selv om det er mest vanlig og sannsynlig jo nærmere eggløsningen samleiene skjer.

Fertilt eggløsningsslimfert Ikke-fertilt sekretufert

Som hovedregel sier man at eggløsningen kommer på siste dag med eggløsningsslim eller dagen etterpå. Dette trenger ikke være den dagen med mest slim eller med mest strekkbare slim. Den dagen eggløsningsslimet har tørket inn igjen, er eggløsningen som regel overstått.

Noen får en lett blødning eller blodspor i sekretene rett før eggløsning. Dette er et tegn på at man er veldig fruktbar akkurat da. Det kommer av at livmorslimhinnen kan lekke litt midt mellom østrogenstupet som kommer før eggløsningen og før det har blitt produsert nok progesteron til å opprettholde livmorslimhinnen.

Alt annet vått sekret er også fruktbart, om enn ikke like fruktbart som eggløsningsslimet. Det er ikke alle som har eggløsningsslim, og de skal tolke alt annet vått sekret som fruktbart.

Noen kan oppleve å få flere runder med eggløsningsslim i én syklus. Dette kan skyldes at kroppen har prøvd å ha eggløsning, men ikke fått det til. Den nye runden med eggløsningsslim viser da at kroppen prøver på nytt å få til eggløsning.

Våtere sekreter (og evt litt lavere temp) ca. en ukes tid etter eggløsning er ikke et tegn på tilbakevendende fruktbarhet, men simpelthen et resultat av østrogenet som får en liten opptur. Østrogen er årsaken til lav temp og våtere sekret før eggløsning, og det samme kan skje når denne toppen kommer.

 

For å kunne tolke sekretene riktig, er det en del regler som må følges:

 • Begynn første dag etter endt menstruasjon.
 • Pass på at du er ren på fingrene og helst at neglene er kortklipte.
 • Fokuser på hvordan det føles nedentil gjennom dagen. Føles det tørt, fuktig, vått eller glatt ut?
 • Følg med i undertøyet. Ufruktbart sekret etterlater stripete spor, mens fruktbart sekret etterlater våte sirkler.
 • Sjekk gjerne sekretet hver gang du er på toalettet, da noen har eggløsningsslim bare noen timer. Trykk gjerne litt for å presse fram litt sekret. På det mest fruktbare kan enkelte oppleve at det henger slim ned fra skjedeåpningen og ned i toalettet, og gjerne også at slimet faller ned i vannet og synker ned som en klump.
 • Sjekk minst tre ganger hver dag; morgenen, midt på dagen og om kvelden.
 • Noter ned det mest fruktbare sekretet du observerer gjennom dagen. Hvis du f.eks. ser kremete sekret fire ganger og eggløsningsslim en gang av dagens fem sjekker, så skal eggløsningsslimet noteres, selv om det var bare en observasjon av det.
 • Hvis du har vansker med å finne sekreter utenfor skjedeåpningen så kan du sjekke inni skjeden. I så fall må du være konsekvent og sjekke inni skjeden hver gang.
 • Ikke sjekk når du er seksuelt opphisset. Skjedens lubrikasjon er veldig likt eggløsningsslimet.
 • Lær å se forskjell på sædrester, lubrikasjon og eggløsningsslim. Sædrester og lubrikasjon strekkes som oftest i flere tynne tråder, tørker relativt fort inn, og tåler ikke å strekkes mange ganger uten å miste kvaliteten. Eggløsningsslimet strekkes som oftest i én tykk tråd og kan strekkes gjentatte ganger uten å tørke inn eller miste kvaliteten.

slim_lub

 

 

Teknikker for å sjekke sekretene

Dra en finger forbi skjedeåpningen og gni sekretet mellom fingrene. Føles det tørt, klebrig, fuktig, vått eller glatt ut? Se på det. Prøv å strekke det mellom to fingre.

Er du i tvil om det er eggløsningsslim eller annet sekret så prøv vanntesten. Dypp fingeren med sekretet på i et glass med vann. Vanlig utflod løser seg opp i vann. Eggløsningsslim gjør ikke det, men former seg ofte som en ball og synker til bunns.

Hvis du er i tvil om det er eggløsningsslim eller sædrester, glidemiddelrester eller lubrikasjon, så noter det som et spørsmålstegn på kurven.

Etter å ha tisset bør du følge med på om toalettpapiret sklir lett forbi eller om det er “som normalt”.

 

9 forskjellige typer sekret

Gjennom en normal syklus kan man komme borti hele 9 forskjellige typer sekret, så det er viktig at man lærer seg kjennetegnene til hvert enkelt:

 • Menstruasjon – rød blødning.
 • Spotting – brun/rosa liten blødning eller lett blodtilblandet sekret.
 • Tørt – ingen sekreter.
 • Klebrig – ofte hvitt. Føles “tørt” og smuldrete, kan være litt klumpete. Kan ikke strekkes, kan av og til danne små topper ved strekking.
 • Lotion – hvitt eller (lys) gult, ser ut og føles som fuktighetskrem. Danner små topper ved strekking.
 • Melk – hvitt eller (lys) gult, ser ut og føles som melk. Danner ikke topper ved strekking, men holder seg tyntflytende på fingeren.
 • Vann – blankt og glatt, nesten som eggløsningsslim, bortsett fra at det ikke kan strekkes.
 • Eggløsningsslim – oftest blankt, men kan også være hvitt, gult, blankt med litt hvitt/gult/rosa/rødt/brunt i, hvitt med litt gult/rosa/rødt/brunt i eller gult med litt hvitt/rosa/rødt/brunt i. Det ligner veldig på eggehvite, er veldig glatt og sleipt. Kan strekkes alt fra 1-25 cm, avhengig av kvaliteten. Det vil ikke absorberes av dopapiret, men legge seg oppå.
 • Sædrester eller lubrikasjon

 

utflod

Bilde scannet fra “Taking charge of your fertility” av Toni Weschler.