Lutealfase

Lutealfasen er tiden fra eggløsning og fram til menstruasjonen. Selve eggløsningsdagen og første menstruasjonsdag skal ikke regnes med i lutealfasen. “Standard” lutealfaselengde er 12-16 dager, gjennomsnittlig 14 dager, men alt fra 10-18 dager er normalt.

Lengden på lutealfasen bestemmes av levetiden til det gule legemet, og varierer derfor svært sjelden med mer enn +/- 1 dag hos hver enkelt kvinne. Får man vanligvis menstruasjonen 14 dager etter eggløsningen, kan man altså “variere” med å få den 13 eller 15 dager etter eggløsningen.

Lutealfaser under 10 dager kalles defekt lutealfase. Det kan ha forskjellige årsaker:

  • Dårlig follikkelutvikling som følge av at kroppen ikke produserer nok FSH (FollikkelStimulerende Hormon) eller at eggstokkene ikke reagerer tilstrekkelig på FSH, noe som fører til utilstrekkelig follikkelutvikling. Siden follikkelen etter eggløsning blir til det gule legemet vil dårlig follikkelutvikling resultere i dårlig kvalitet på det gule legemet. Det vil i sin tur føre til for lite progesteron, livmorslimhinnen vil ikke få nok stimulering til å bli optimal for egget som skal feste seg, og til slutt vil progesteronnivået stupe for tidlig og dermed kommer mensen tidligere enn den skulle gjort og tar egget med seg ut.
  • Det gule legemet er for dårlig til tross for at follikkelutviklingen var normal. Av ukjente årsaker lever ikke det gule legemet lenge nok hos noen kvinner. Progesteronnivået vil være normalt “midt i” lutealfasen, men det gule legemet skrumper inn og dør, progesteronproduksjonen blir stoppet for tidlig, nivået stuper plutselig og menstruasjonen kommer for tidlig.

Kontakt gynekolog hvis du konstaterer kort/defekt lutealfase gjennom flere sykluser. Tilstanden kan behandles med hormontilskudd (progesteron). Noen mener å ha effekt av å smøre seg med progesteronkrem, og noen mener også å ha effekt av store doser vitamin B6. Konsulter alltid med gynekolog eller lege før oppstart av egenbehandling.

 

Det gule legemet – corpus luteum

Etter eggløsning blir follikkelen (eggposen) som egget har sprukket ut av, igjen på eggstokken og blir forandret til det gule legemet. Det gule legemet produserer progesteron. Lengden på lutealfasen er avhengig av levetiden/kvaliteten på det gule legemet. I en normal syklus vil det gule legemet produsere progesteron i ca 12 dager.

Når egget fester seg utskiller det hCG (humant chorion gonadotropin). Hormonet hCG stimulerer det gule legemet til å fortsette å leve videre utover sin normale levetid, produsere enda mer progesteron og opprettholde svangerskapet.

Hvis det gule legemet derimot ikke får stimulering (i tide) av hCG fra et befruktet egg som har gravd seg ned, så “gir det opp”, skrumper inn og dør. Det gradvis fallende progesteronnivået forbereder da kroppen på å sette i gang menstruasjonen, og til slutt støte ut livmorslimhinna når progesteronnivået er lavt nok. Tilstrekkelige mengder med progesteron i mange nok dager vil gi egget nok tid til å feste seg. For lite progesteron i for få dager kalles kort eller defekt lutealfase, og kan gjøre det problematisk å bli gravid.

Progesteronproduksjonen trappes gradvis ned og stoppes til slutt de siste dagene før mensen, så hos kvinner med korte lutealfaser trappes det ned og stoppes i den mest kritiske tiden når egget er i ferd med å festes og etablere seg i livmorslimhinnen. Dette kalles også defekt lutealfase. Det gule legemet lever i for kort tid til at egget rekker å varsle fra om at det er der eller at kroppen allerede er i ferd med å sette i gang mensen når den får beskjeden – og da er det ofte for sent.

Det gule legemet produserer progesteron fram til ca 10-12 ukers svangerskap, etter det overtar morkaken progesteronproduksjonen.

Fra tid til annen kan det skje at det gule legemet (corpus luteum) forvandler seg til en cyste som fortsetter med progesteronproduksjonen utover den vanlige levetiden til det gule legemet. Dette vil føre til at menstruasjonen uteblir, og med mindre du er gravid så vil du få negative tester. Slike cyster er ufarlige og går over av seg selv med tiden, og de gir som regel ingen andre symptomer enn uteblitt menstruasjon. Opplever du dette gjentatte ganger, bør du kontakte gynekolog.

 

Progesteron

Progesteron produseres av det gule legemet, og er et varmeproduserende hormon. Det er derfor den basale kroppstemperaturen øker etter eggløsning.

temp

Det optimaliserer livmorslimhinnen ved å få den til å tykne og danne flere blodårer, slik at et egg vil feste seg i den og vokse. Eggets implantering er på sin side avhengig av at det får lang nok tid til å feste seg, samt kvaliteten på livmorslimhinnen.

En lang nok lutealfase er veldig viktig for at egget skal rekke å feste seg og varsle fra til kroppen om at det er der før menstruasjonen settes i gang – slik at menstruasjonen i stedet forhindres. Når egget fester seg utskiller det hCG (humant chorion gonadotropin). hCG stimulerer det gule legemet til å fortsette å leve videre utover sin normale levetid, produsere enda mer progesteron og kort og godt opprettholde svangerskapet. Denne økede progesteronproduksjonen kan hos mange ses ved at den basale kroppstemperaturen stiger enda et hakk – kjent som trifasisk tempkurve – og en del kan på den måten se allerede omtrent en ukes tid etter eggløsning at man muligens har blitt befruktet.

Progesteron er vitalt for å beholde et svangerskap. Faller progesteronnivået under svangerskapet så er det fare for abort. Det gule legemet produserer progesteron fram til ca 10-12 ukers svangerskap, etter det overtar morkaken progesteronproduksjonen. Progesteron er visstnok også (delvis) årsaken bak ømme bryster, tretthet, treg mage og diverse andre syklusrelaterte plager og kjente svangerskapssymptomer.

 

Luteinisert Urupturert Follikkel (Syndrom) – også kjent som LUF(S)

Dette går ut på at eggmodningen og LH-stigningen går som normalt, men når det kommer til selve eggløsningen så ender egget opp med å bli holdt fanget inni follikkelen i stedet for å bli sluppet løs. Ettersom det hormonelle samspillet har gjort jobben som det skal på follikkelen, forvandles denne til et gult legeme og produserer progesteron slik det ville gjort hvis egget hadde løsnet fra eggstokken. Man vil altså ha alle klassiske tegn på eggløsning, inkl. tempstigning og fortykkelse av livmorslimhinnen, men det vil være null sjanse for befruktning siden egget holdes fanget inni det gule legemet.

Dette er en tilstand som er vanskelig å diagnostisere, da alle syklusprosesser som sagt går som normalt. Man må ta ultralyd av eggstokkene for å kunne si sikkert at man har hatt en syklus med LUF. Lutealfasen har en tendens til å bli lengre enn vanlig i sykluser med LUF, så man kan i noen tilfeller få en pekepinn ved at menstruasjonen ikke kommer som forventet samtidig som man kun tester negativt på graviditetstester.

Noen har LUF så godt som hver eneste syklus og dermed syndromet LUFS, men det er mest vanlig at dette fenomenet bare skjer en sjelden gang i blant. Behandlingen av LUFS er ofte å gi hCG-sprøyte når follikkelen er moden (ved ca 18-20 mm størrelse) for å hjelpe til med å utløse eggløsningen. Kontakt gynekolog hvis du har mistanke om at du kan ha LUF(S).