Falsk positive tester

Reelle falskt positive tester er så godt som ikke-eksisterende. Ingen tester er 100% nøyaktige eller idiotsikre, og falskt positive resultater forekommer, imidlertid er dette noe som skjer svært sjelden, og kvinner flest vil aldri oppleve å få en virkelig falsk positiv graviditetstest.

Nedenunder har jeg listet opp 4 vanlige scenarier som ofte og feilaktig bortforklares med «falskt positiv graviditetstest». De aller fleste situasjoner med slike resultater faller inn under en av disse scenariene. Imidlertid kan man aldri med sikkerhet fastslå hva som har skjedd. Det er et faktum at hCG kan være tilstede for så å svinne hen pga. tidlig abort, men man kan ikke være 100% sikker på at det virkelig var et svangerskap som gikk til grunne.

Føler man at man har opplevd en virkelig falsk positiv test så kan man prøve å kontakte forhandleren og forklare situasjonen. Kanskje får man tilsendt en ny test eller verdikupong til å bytte inn i andre produkter.

 

Her er scenariene som gjerne bortforklares med «falskt positiv graviditetstest»:

1: En kvinne har fått et positivt resultat. Litt senere kommer menstruasjonen. Hun avskriver det positive resultatet for å være falskt. 

Sannsynlig forklaring: Alle tradisjonelle (ikke-digitale) tester krever riktig bruk og riktig tolkning for at resultatene skal være korrekte. Oftest ligger feilen i tolkningen. Det er lett å myse, vri på testen, scanne/ta bilde av den og trikse med fargene i et bilderedigeringsprogram, eller på andre måter gjøre så godt man kan for å få til å se et positivt resultat. Alle tester er disponible for å få skyggestreker, og mange kvinner overbeviser dessverre seg selv om at det er en ordentlig strek når det egentlig bare er en skyggestrek.

Alle tester har også en avlesningssfrist, som oftest er den på 10 minutter. Eventuelle streker – uansett farge – som kommer etter den fristen er ikke gyldige.

Løsning: Den enkleste løsningen på dette problemet er å bruke en digital test. Det går ikke an å misforstå «Gravid» eller «Ikke gravid».

En annen løsning er å ta testen, plassere den på et tørt og flatt sted og stille inn en alarm til å gå av etter 9 minutter og 45 sekunder. Da har man 15 sekunder på seg til å lese av resultatet. Les av testen fra samme avstand som man ville lest en bok. Dersom man ikke kan se en farget linje da, så kaster man testen i søpla og lar den forbli der.

 

2: En kvinne har fått et positivt resultat. Hun tar flere tester, og får både negative og positive resultater. Senere får hun menstruasjon. Hun antar at de positive testene var falskt positive. 

Sannsynlig forklaring: Under forutsetning at kvinnen har tolket testen riktig og den virkelig er positiv, så er mensblødningen med aller største sannsynlighet en veldig tidlig abort, eller et såkalt kjemisk svangerskap.

Når et befruktet egg fester seg utskiller det hCG. Noen graviditetstester er så sensitive at de kan påvise et svangerskap få dager etter implanteringen, gjerne før mensen har rukket å utebli. Kvinner som går inn for å bli gravide har en tendens til å teste tidlig og er på den måten mer utsatt for å oppleve slikt.

Når en abort skjer synker hCG-nivået tilbake til negativt, og fordi nivået er så lavt tidlig i svangerskapet kan det synke så fort at man kan oppleve å få positivt den ene dagen og negativt den andre. Dette er ikke det samme som at den positive testen var falskt positiv.

Løsning: Siden virkelig falske positive tester forekommer så sjelden, er det best å anse et positivt resultat etterfulgt av menstruasjonsblødning som en tidlig abort. Skjer det gjentatte ganger bør man kontakte lege.

 

3: En kvinne har fått et positivt resultat. En blodprøve tatt senere samme dag viser negativt. Senere får hun menstruasjon. Hun antar da at den positive urintesten var falskt positiv. 

Sannsynlig forklaring: En ikke-gravid kvinne har vanligvis 0-2,5 mIU/mL hCG i blodet (alt mellom 0-5 er normalt og regnes som negativt). Det finnes to typer graviditetstester; kvalitative og kvantitative. Kvalitative måler om det finnes noe hCG i urinen/blodet eller ikke, og kvantitative måler hvor mye hCG det er. Urintester er i all hovedsak kvalitative, og blodprøver som tas av hCG kan være kvalitative, men er som regel kvantitative.

Det viktigste å huske er at når det befruktede egget har festet seg og skiller ut hCG, så kommer det i blodet først. Nyrene siler så blodet og skiller ut hCG’et i urinen, så det går en stund før det når urinen. Det går samme løype når det synker; det forsvinner først bort fra blodet og sist fra urinen, siden nyrene på en måte «renser» blodet for hCG og sender det ut med urinen. Med andre ord, man har fremdeles litt hCG igjen i urinen selv om den har forsvunnet fra blodet.

Det er derfor mulig for en urin-graviditetstest å slå positivt ut for så å bli etterfulgt av en negativ blodprøve, fordi den lille mengden hCG egget rakk å skille ut var akkurat nok til å slå ut på en urintest og samtidig rekke å forsvinne fra blodstrømmen innen blodprøven blir tatt.

Løsning: Det er veldig frustrerende å få motstridende resultater fra urintester og blodprøver, men det er altså mulig å få et positivt resultat fra urintester og et negativt resultat fra blodprøver. Teknisk sett er begge resultatene korrekte. På det tidspunktet urintesten ble positiv var det fremdeles hCG igjen i urinen, men på tidspunktet for blodprøven hadde hCG-nivået rukket å svinne ned til negativt resultat.

For behandlingshensyn er det best å anse slike situasjoner som tidlige aborter snarere enn falskt positive resultater, slik at man raskere kommer i gang med diagnostisering og behandling av evt. medisinske problemer.

 

4: En kvinne har fått positivt resultat etterfulgt av menstruasjon. Hun fortsetter å få positive tester selv etter at menstruasjonen har startet. Hun antar da at de positive testene må være falskt positive.

Sannsynlig forklaring: Noen kvinner opplever å blø selv om de er gravide. I slike tilfeller bør man kontakte lege for å finne ut om hCG-nivået stiger eller synker for å finne ut om det dreier seg om en abort, truende abort eller bare en ufarlig blødning.

Det finnes også ulike sitasjoner hvor man har hCG i urinen uten å være gravid. Kvinner i overgangsalderen har litt hCG i urinen; vanligvis i så små mengder at en graviditetstest ikke kan påvise det, men i enkelte tilfeller kan de mest sensitive testene påvise det. I tillegg finnes det noen former for kreft som skiller ut hCG eller stoffer som ligner på hCG, og som kan påvises av tester.

Enkelte typer cyster på eggstokkene kan også skille ut hCG. Dette må ikke forveksles med PCO(S) – dette er en annen og mer sjelden type cyster. PCO(S) kan forårsake falskt positive eggløsningstester, men det kan ikke forårsake falskt positive graviditetstester.

Det finnes også noen medisiner som inneholder hCG og vil gi positive gravidtetstester. Hvis man av en eller annen grunn tar medisin med hCG må man spørre legen om hvor lenge man må vente før man kan ta en graviditetstest.

Løsning: Hvis man får vedvarende positive resultater på graviditetstester selv om menstruasjonen har startet, eller av andre årsaker mistenker at man ikke er gravid til tross for positiv graviditetstest, så må man kontakte lege.