Spytt-tester

Spytt egner seg dårlig som glidemiddel når man prøver å bli gravid, men det har en annen egenskap man kan benytte seg av under prøvetiden.

Likedan som hormonnivåene i kroppen endrer saltmengdene seg også gjennom syklusen. Når eggløsningen nærmer seg – altså i den fruktbare perioden – økes saltmengden i kroppsvæskene drastisk; som f.eks. i spyttet. Ved å studere en tørket spyttprøve i mikroskop vil man kunne se disse saltene lage et «bregnemønster». I den ufruktbare perioden vil man bare se sporadiske flekker, men når eggløsningen nærmer seg vil bregnemønsteret etterhvert bre seg utover stadig mer for hver dag som går.

Ikke fertilt

ikkefertil

Pre-fertilt

prefertil

Fertilt

fertil

En fordel dette har er at man får vite om den fruktbare perioden lenger tid i forveien enn hva eggløsningstester gjør, siden dette bregnemønsteret gjerne dukker opp 3-4 dager før eggløsningen kommer, og varer til etter at eggløsningen er overstått.

Bakdelen er imidlertid at dette kan medføre at det blir vanskeligere å stadfeste nøyaktig dag for eggløsningen, siden det slår positivt ut over flere dager. Det er derfor en fordel å kombinere dette med eggløsningstester og/eller temping og sjekking av sekreter, for å vite med større sikkerhet og nøyaktighet når eggløsningen fant sted.

Min personlige erfaring med disse var at det fungerte bedre å bare slikke mikroskopet, da en hel dråpe spytt ble altfor mye. Jeg fant det ellers enklest å utføre testen samtidig med dagens første toalettbesøk, da et godt og avlesbart resultat er avhengig av at man ikke spiser, drikker, pusser tenner eller røyker den siste timen før prøven tas.