Syklus

Kvinnens syklus i grove trekk

Den første dagen med menstruasjonsblødning er syklusdag 1. Evt. brun og/eller rosa utflod – også kalt spotting – før dette skal regnes med i de siste dagene i den forrige syklusen.

Forløpet i en syklus begynner med menstruasjonen. Denne rensker opp etter sist syklus og man begynner på ny frisk.

FSH, LH og østrogen stimulerer og sørger for at eggene (folliklene) begynner å modnes og livmorslimhinnen klargjøres til å ta imot et befruktet egg. LH får en brå og drastisk oppsvingning, og denne hormonstigningen setter i gang eggløsningen. Egget kommer 12-36 timer etter denne toppen.

Når eggløsningen er overstått og egget har forlatt eggstokken, forvandles den gjennblivende follikkelen til Det gule legemet, som produserer progesteron. Man befinner seg da i lutealfasen.

En lutealfase på 18 dager eller mer betyr som oftest at man har blitt gravid. En lutealfase på 10 dager eller mindre – også kalt defekt lutealfase – kan skape problemer for egget som skal rekke å feste seg før menstruasjonen starter.

Når syklusen nærmer seg slutten (hos de fleste ca to uker etter eggløsning) og Det gule legemet ikke har fått noe beskjed fra et befruktet nedgravd egg om å holde seg i live utover sin vanlige levetid, så skrumper det inn og dør. Da avtar gradvis og til slutt stoppes progesteronproduksjonen, noe som fører til at livmorslimhinnen støtes ut. Man får menstruasjon, og kroppen begynner på nytt med eggmodning, eggløsning osv…