Finne eggløsningen

Inni livmorhalsen er det bittesmå hulrom som lager sekreter. Kvaliteten på disse varierer alt etter hvor man er i syklusen. I ufruktbare perioder lages det lite eller «tørre» sekreter, mens før og under eggløsningen lages det våte sekreter. Kvaliteten på sekretene er viktigere enn kvantiteten.

Det mest fruktbare sekretet man kan ha er eggløsningsslim. Det inneholder små «kanaler» som spermiene svømmer raskt og lett i. Det går som en tunnel gjennom livmorhalsen og hjelper spermiene på vei mot egget. Spermiene kan også «overnatte» inni disse små hulrommene som lager sekretene, i påvente av eggløsningen. Spermier kan overleve i opptil 6 døgn inne i kvinnen hvis forholdene er optimale, så man kan bli gravid av samleier helt opptil 6 dager før eggløsningen, selv om det er mest vanlig og sannsynlig jo nærmere eggløsningen samleiene skjer.

Fertilt eggløsningsslimfert Ikke-fertilt sekretufert

Som hovedregel sier man at eggløsningen kommer på siste dag med eggløsningsslim eller dagen etterpå. Dette trenger ikke være den dagen med mest slim eller med mest strekkbare slim. Den dagen eggløsningsslimet har tørket inn igjen, er eggløsningen som regel overstått.

Noen får en lett blødning eller blodspor i sekretene rett før eggløsning. Dette er et tegn på at man er veldig fruktbar akkurat da. Det kommer av at livmorslimhinnen kan lekke litt midt mellom østrogenstupet som kommer før eggløsningen og før det har blitt produsert nok progesteron til å opprettholde livmorslimhinnen.

Alt annet vått sekret er også fruktbart, om enn ikke like fruktbart som eggløsningsslimet. Det er ikke alle som har eggløsningsslim, og de skal tolke alt annet vått sekret som fruktbart.

Noen kan oppleve å få flere runder med eggløsningsslim i én syklus. Dette kan skyldes at kroppen har prøvd å ha eggløsning, men ikke fått det til. Den nye runden med eggløsningsslim viser da at kroppen prøver på nytt å få til eggløsning.

Våtere utflod (og evt litt lavere temp) ca. en ukes tid etter eggløsning er ikke et tegn på tilbakevendende fruktbarhet, men simpelthen et resultat av østrogenet som får en liten opptur. Østrogen er årsaken til lav temp og våtere utflod før eggløsning, og det samme kan skje når denne toppen kommer.