Naturlig familieplanlegging

Naturlig familieplanlegging er en vitenskapelig metode som baserer seg på følgende fem fakta:

  1. Man har kun én eggløsning pr. syklus.
  2. Egget lever i bare 12-24 timer etter eggløsning (med mindre det blir befruktet).
  3. Spermiene er avhengige av gode forhold (fruktbart sekret) for å overleve og befrukte egget.
  4. Spermiene kan overleve i opptil 6 døgn inne i kvinnen hvis forholdene er helt optimale
  5. Befruktning kan kun skje hvis egg og sædcelle møtes.

Et annet navn på det er Sympto-Termal Metode, eller STM. Man benytter seg av sekretsjekking («sympto») og tempmåling («termal») for å lokalisere den fruktbare perioden i syklusen. Hvis man ønsker å bli gravid, så passer man på å ha samleie i den fruktbare perioden. Hvis man ikke ønsker å bli gravid, avstår man fra samleie i den fruktbare perioden. Prevensjonsprinsippet er da at man ikke må ha samleie fra 7 dager før eggløsningen til 1-2 døgn etter at eggløsningen er overstått. Noen påstår at det er trygt å ha samleie så lenge kvinnen ikke har fruktbart sekret, men det er alltid en risiko for at det i starten av den fruktbare perioden kan finnes fruktbart sekret som kvinnen ikke har rukket å oppdage.

Noen vil kanskje anse det som en ulempe at man må avstå fra samleie i den fruktbare perioden når man bruker metoden som prevensjon, men man kan jo da i stedet bare ha andre former for sex som ikke innebærer kontakt mellom kjønnsorganene. Noen velger også å ta sjansen på avbrutt samleie eller bruke barrieremetoder som kondom eller pessar de dagene det gjelder, og innfinner seg med risikoen om at sikkerheten til metoden da blir litt redusert.

Metoden beskytter heller ikke mot seksuelt overførbare sykdommer, så naturlig familieplanlegging er en prevensjonsmetode best egnet for monogame par.

Studier har vist at denne metodens pearl index er så lav som 0,4 ved såkalt perfekt bruk (avstå fra samleie i fruktbar periode), men øker til 7,5 ved imperfekt bruk (ubeskyttet samleie i fruktbar periode). Dvs. at perfekt bruk av symptotermal metode er like sikker som p-piller, som også har en pearl index på 0,2-0,4.