NFP

Naturlig familieplanlegging

Mange har et ønske om å benytte seg av naturlig familieplanlegging for å regulere/planlegge familieforøkning på grunn av at de ikke ønsker å tilføre kroppen hormoner eller ting (spiral, pessar etc.), men blir ofte skeptiske når de hører snakk om naturlig prevensjon. De fleste tenker nemlig da på kalendermetoden eller såkalte «sikre perioder», og «alle» kjenner noen som har bomma litt på denne metoden. Kalendermetoden og «sikre perioder» er en veldig usikker metode, den går ut på at man gjetter på når kvinnen vil få eggløsning basert på tidligere sykluslengder, og metoden forutsetter at kvinnen har meget regelmessige sykluser.

Naturlig familieplanlegging derimot er en vitenskapelig metode som går ut på å tolke de fertilitetstegn kvinnens kropp gir, dvs. måle basaltemperatur, sjekke sekretene og evt. sjekke livmortappen – og deretter tilpasse sexlivet til de observasjoner man gjør gjennom syklusen, alt etter om man ønsker å forhindre svangerskap eller optimalisere sjansene for å bli gravid. Det er ingen krav til regelmessige sykluser, det er praktisk talt gratis, metoden er hormon- og bivirkningsfri og kvinnen blir veldig godt kjent med sin egen kropp.

Metoden krever riktignok litt innsats, motivasjon og kunnskap, men når man har kommet godt i gang og man får oversikt over syklusen, så går ting relativt automatisk. Andre prevensjonsmetoder har for øvrig også sine ulemper, som bl.a. å kreve litt innsats og/eller tilføre kroppen unødvendige hormoner; det være seg å huske å ta en pille, bytte plaster eller ring eller å utsette seg for småkirurgi eller gynekologiske inngrep for å sette inn fremmedlegemer i kroppen.

Metoden bidrar dessuten til at man blir så godt kjent med sin egen kropp at man lettere kan oppdage det hvis noe er galt, og dermed komme i gang med utredning og behandling raskere.