Progesteron

Progesteron produseres av Det gule legemet, og er et varmeproduserende hormon. Det er derfor den basale kroppstemperaturen øker etter eggløsning.

temp

Det optimaliserer livmorslimhinnen ved å få den til å tykne og danne flere blodårer, slik at et egg vil feste seg i den og vokse. Eggets implantering er på sin side avhengig av at det får lang nok tid til å feste seg, samt kvaliteten på livmorslimhinnen.

En lang nok lutealfase er altså veldig viktig for at egget skal rekke å feste seg og varsle fra til kroppen om at det er der før menstruasjonen settes i gang – slik at menstruasjonen i stedet forhindres. Når egget fester seg utskiller det hCG (humant chorion gonadotropin). hCG stimulerer Det gule legemet til å fortsette å leve videre utover sin normale levetid, produsere enda mer progesteron og kort og godt opprettholde svangerskapet. Denne økede progesteronproduksjonen kan hos mange ses ved at den basale kroppstemperaturen stiger enda et hakk – kjent som trifasisk tempkurve – og endel kan på den måten se allerede omtrent en ukes tid etter eggløsning at man muligens har blitt befruktet.

Progesteron er vitalt for å beholde et svangerskap. Faller progesteronnivået under svangerskapet så er det fare for abort. Det gule legemet produserer progesteron fram til ca 10-12 ukers svangerskap, etter det overtar morkaken progesteronproduksjonen.

Progesteron er visstnok også (delvis) årsaken bak ømme bryster, tretthet, treg mage og diverse andre syklusrelaterte plager og kjente svangerskapssymptomer.