Myter om eggløsning

Det er mange myter omkring eggløsning, her er noen:

«Jeg har kun én eggstokk og derfor eggløsning kun annenhver måned»

Dette er feil, kvinner med én eggstokk har like ofte regelmessige sykluser med eggløsning hver måned som kvinner med to eggstokker. Når man har to eggstokker er det en «konkurranse» mellom dem om hvem som får det mest modne egget og dermed for foreta eggløsningen. Hos kvinner med én eggstokk vinner den enslige eggstokken dette kappløpet hver måned.

 

«Man kan få eggløsning av orgasme eller sex»

Dette er en sannhet med modifikasjoner. Eggløsningen er hormonstyrt, ikke sexstyrt. Man får ikke plutselige eggløsninger bare fordi man har sex og/eller får orgasme. Imidlertid kan en orgasme framskynde eggløsningen med et par timer hvis egget er ferdig modnet og uansett er klart for å slippes.

 

«Man kan ha flere eggløsninger i én syklus»

Det kommer litt an på hvordan man definerer eggløsning. Definerer man eggløsning som den prosessen som slipper ivei ett eller flere egg fra eggstokken(e), så er svaret nei på spørsmålet om hvorvidt man kan ha flere eggløsninger i én syklus. Man kan ikke ha eggløsning f.eks. både på syklusdag 14 og igjen på syklusdag 18.

Definerer man eggløsning derimot som utslipp av ett egg fra en eggstokk, så er påstanden om flere eggløsninger i én syklus en sannhet med modifikasjoner. Det er fullt mulig å slippe to eller flere egg i én syklus, men disse kommer innen et tidsrom på omtrent ett døgn. Ca. 24 timer etter at det første egget løsnet har nivået av progesteron steget såpass at det effektivt forhindrer muligheten for å slippe flere egg resten av syklusen. Dette gjelder selvsagt kun i naturlige sykluser, i hormonstimulerte sykluser gjelder andre regler.

Fra tid til annen påstås det dog i media at kvinner kan ha to eggløsninger i én syklus, og ofte henvises det til en forskningsrapport som skal ha påvist dette. Media har en tendens til å blåse nyheter ut av proporsjoner, ofte uten å ha lest alt av forskningsrapporten eller forstått innholdet i den. Det denne forskningsrapporten virkelig påviste, var ikke noe mer enn at hos noen kvinner går eggmodningen i bølger gjennom hele syklusen (også i lutealfasen), den sa aldri noe om at modningsbølgene faktisk resulterte i ekstra eggløsninger. Kvinnene i studien hadde normale sykluser og kun én eggløsning, men noen av dem hadde altså en moden follikkel under disse modningsbølgene som kunne ha løsnet hvis den hadde blitt stimulert av en LH-stigning. De originale publiserte artiklene på PubMed kan leses her og her.