LUF(S)

Luteinisert Urupturert Follikkel (Syndrom) – også kjent som LUF(S)

Dette går ut på at eggmodningen og LH-stigningen går som normalt, men når det kommer til selve eggløsningen så ender egget opp med å bli holdt fanget inni follikkelen i stedet for å bli sluppet løs. Ettersom det hormonelle samspillet har gjort jobben som det skal på follikkelen, forvandles denne til et gult legeme og produserer progesteron slik det ville gjort hvis egget hadde løsnet fra eggstokken. Man vil altså ha alle klassiske tegn på eggløsning, inkl. tempstigning og fortykkelse av livmorslimhinnen, men det vil være null sjanse for befruktning siden egget holdes fanget inni det gule legemet.

Dette er en tilstand som er vanskelig å diagnosistisere, da alle syklusprosesser som sagt går som normalt. Man må ta ultralyd av eggstokkene for å kunne si sikkert at man har hatt en syklus med LUF. Lutealfasen har en tendens til å bli lengre enn vanlig i sykluser med LUF, så man kan i noen tilfeller få en pekepinn ved at menstruasjonen ikke kommer som forventet samtidig som man kun tester negativt på graviditetstester.

Noen har LUF så godt som hver eneste syklus og dermed syndromet LUFS, men det er mest vanlig at dette fenomenet bare skjer en sjelden gang i blant.

Behandlingen av LUFS er ofte å gi hCG-sprøyte når follikkelen er moden (ved ca 18-20 mm størrelse) for å hjelpe til med å utløse eggløsningen.

Kontakt gynekolog hvis du har mistanke om at du kan ha LUF(S).