Det gule legemet

Etter eggløsning blir follikkelen (eggposen) som egget har sprukket ut av, igjen på eggstokken og blir forandret til Det gule legemet. Det gule legemet produserer progesteron. Lengden på lutealfasen er avhengig av levetiden/kvaliteten på Det gule legemet. I en normal syklus vil Det gule legemet produsere progesteron i ca 12 dager.

Når egget fester seg utskiller det hCG (humant chorion gonadotropin). hCG stimulerer Det gule legemet til å fortsette å leve videre utover sin normale levetid, produsere enda mer progesteron og opprettholde svangerskapet.

Hvis Det gule legemet derimot ikke får stimulering (i tide) av hCG fra et befruktet egg som har gravd seg ned, så «gir det opp», skrumper inn og dør. Det gradvis fallende progesteronnivået forbereder da kroppen på å sette i gang menstruasjonen, og til slutt støte ut livmorslimhinna når progesteronnivået er lavt nok. Tilstrekkelige mengder med progesteron i mange nok dager vil gi egget nok tid til å feste seg. For lite progesteron i for få dager kalles kort lutealfase, og kan gjøre det problematisk å bli gravid.

Progesteronproduksjonen trappes gradvis ned og stoppes til slutt de siste dagene før mensen, så hos kvinner med korte lutealfaser trappes det ned og stoppes i den mest kritiske tiden når egget er i ferd med å festes og «etablere» seg. Dette kalles også «defekt lutealfase». Det gule legemet lever altså i for kort tid til at egget rekker å varsle fra om at det er der eller at kroppen allerede er i ferd med å sette i gang mensen når den får beskjeden – og da er det ofte for sent.

Det gule legemet produserer progesteron fram til ca 10-12 ukers svangerskap, etter det overtar morkaken progesteronproduksjonen.