Defekt lutealfase

Lutealfaser under 10 dager kalles defekt lutealfase. Det kan ha forskjellige årsaker:

  • Dårlig follikkelutvikling som følge av at kroppen ikke produserer nok FSH (FollikkelStimulerende Hormon) eller at eggstokkene ikke reagerer tilstrekkelig på FSH, noe som fører til utilstrekkelig follikkelutvikling. Siden follikkelen etter eggløsning blir til Det gule legemet vil dårlig follikkelutvikling resultere i dårlig kvalitet på Det gule legemet. Det vil i sin tur føre til for lite progesteron, livmorslimhinnen vil ikke få nok stimulering til å bli optimal for egget som skal feste seg, og til slutt vil progesteronnivået stupe for tidlig og dermed kommer mensen tidligere enn den skulle gjort og tar egget med seg ut.
  • Det gule legemet er for dårlig – til tross for at follikkelutviklingen var normal. Av ukjente årsaker lever ikke Det gule legemet lenge nok hos noen kvinner. Progesteronnivået vil være normalt «midt i» lutealfasen, men Det gule legemet skrumper inn og dør, progesteronproduksjonen blir stoppet for tidlig, nivået stuper plutselig og menstruasjonen kommer for tidlig.

Kontakt gynekolog hvis du konstaterer kort/defekt lutealfase gjennom flere sykluser. Tilstanden kan behandles med hormontilskudd (progesteron). Noen mener å ha effekt av å smøre seg med progesteronkrem, og noen mener også å ha effekt av store doser vitamin B6. Konsulter alltid med gynekolog eller lege før oppstart av egenbehandling.